Betekenis van de stenen

Kort overzicht van de algemene betekenis van de stenen

stenendoosje

Agaat: kalmeert, troost, harmoniseert; grillige agaat: doorbreekt rechtlijnigheid; regelmatig gelijnde agaat: maakt rustig.
Amazoniet:brengt rust in emoties en verzacht gevoelens van boosheid. Goed bij hoofdpijn wat is ontstaan uit emotionele spanningen. Bevordert vitaliteit en geduld.
Amethist: geeft kalmte en innerlijke rust, de beste steen  bij spannings­hoofdpijn en maagpijn, bevordert de bloedsomloop, ontspant de nekspie­ren en de schouderbla­den, sterkt de lever en de ogen, is een uitstekende meditatiesteen en stimuleert spirituele groei.
Ametrien: verbindt op een positieve manier het denken en doen, geeft inzicht in de eigen ontwikkeling, maakt rustig en tegelijkertijd vrolijk en zonnig.
Angelite :bij keelontsteking,opgezette schildklieren, verminderd boosheid,agressie en verzet. Bevrijd van negatieve gedachten.
Aquamarijn: bij voorhoofdsholteontsteking, tranende ogen en allerlei allergieën, goed voor de slijmvliezen, voor kaak, kiezen en mond, helpt bij problemen met de schildklier, bevordert het uiten van gevoe­lens.
Aventurijn: bevordert de groei zowel lichamelijk als geestelijk, geeft rust en zelfbeheersing, helpt bij huidaandoeningen, eczeem en jeuk; brengt evenwicht in het eigen centrum en is goed voor onrustige kinderen.
Barnsteen: helpt bij angst, fobie, depressie, zware vermoeidheid, hyste­rie, astma, reuma en infecties, geneest en beschermt de luchtwe­gen, goed voor de oren, stilt pijn bij het doorbreken van de tandjes bij baby’s.
Bergkristal: geeft zelfvertrouwen, stelpt bloeding en diarree, helpt bij rugpijn, menstruatiestoornis, depressie en overgangsklachten, werkt reinigend na ziekte, geeft nieuwe energie, helpt bij wagen‑ en zeeziekte, bevordert een evenwichtige balans, concentratie en helder denken.
Blauwe calciet: stimuleert het uiten van gevoelens, maakt tactvol in het uiten, helpt bij stotteren, geeft rust, heelt de stem bij heesheid.
Carneool: goed bij krampen, koorts, infectie, suikerziekte, zenuw­pijn, bloedvergiftiging, te lage bloeddruk en koppigheid, verdrijft nachtmerries en bevordert fijne dromen, geeft warmte en positiviteit.
Celestien: bevordert een zuiver inzicht, helpt oprecht te uiten en transformeert negatieve gedachten, ontspant een gespannen keel
Chalcedoon: beschermt tegen beroerten en vergiftigingen, helpt wonden sneller genezen (zowel lichamelijke als geestelijke), troost, maakt rustig na overspanning, helpt bij winterhanden en -voeten, versterkt de binding tussen moeder en kind.
Champagne calciet: sterkt de realiteitszin op een rustige manier, helpt bij het jezelf durven zijn, geeft zelfvertrouwen, goed voor onrustige, overactieve mensen, geeft gevoel weer een kans.
Charoiet: helpt bij verkrampingen, piekeren en vastzittende emoties.Bevordert besluitvaardig handelen en zelfstandigheid.
Chrysocolla: bevordert vriendelijkheid en tolerantie, goed bij rugpijn, krampen en depressies, geeft vertrouwen, helpt ervaringen verwerken en uiten, brengt emoties in evenwicht.
Chrysopraas: normaliseert de bloeddruk, sterkt de ogen en het hart, maakt praktisch en evenwichtig, vergemakkelijkt een bevalling.
Citrien: maakt vrolijk en is goed bij vermoeidheid, versterkt het zelfvertrouwen, werkt vitaliserend voor lichaam en geest, helpt bij geeste­lijke inspanningen, bevordert een positieve uitstraling.
Fluoriet: bevordert creatief denken, verheft de geest; paars: spirituali­teit; blauw: geestelijke rust; wit: zuiverheid; goudgeel: wijs­heid, uitstraling; groen: harmonie, evenwicht; roze: liefdevol denken.
Girasolkwarts:helpt bij het doorbreken en loslaten van oud verdriet,bevordert creativiteit, maakt open voor nieuwe belevenissen en nieuwe kansen.
Granaat: geeft wilskracht en doorzettingsvermogen, voorkomt besmetting, versterkt het ego. Niet geschikt voor driftige of gejaagde mensen.
Groene calciet: helpt oude, vastzittende patronen los te laten, harmoniseert wisselen­de stemmingen, helpt bij beslissingen nemen in gevoelszaken, stimu­leert vernieuwing.
Heliotroop: troost bij tegenslagen, goed bij aambeien, tand­vleesbloe­dingen, maag- en darmklachten, blaasontsteking en neusbloe­dingen, sterkt de blaas, bevordert onbaatzuchtigheid.
Hematiet: helpt bij bloedarmoede, lichame­lij­ke zwakte en ver­moeidheid, geeft kracht en moed, bevor­dert een rustige slaap en stelpt bloedingen, werkt ont­krampend bij kuitkramp, helpt bij eetstoornissen en heeft een sterke aardkracht.
Jade: sterkt de nieren, de blaas en de ogen, is goed bij reuma, maag­klachten en ontstekingen, bevordert de spijsvertering, beschermt tijdens de zwanger­schap. Steen van wijsheid en rechtvaardigheid.
Jaspis: bij zwanger­schapsbra­ken, maag-, lever‑ en nierkwalen, epilepsie en blaasont­steking, voorkomt beroerten, sterkt de blaas, helpt bij anorexia nervosa en boulimie. Is een actieve, aardende steen.
Kyaniet  bevordert redelijkheid, maakt besluitvaardig en slaat bruggen tussen mensen die elkaar moeilijk begrijpen, versterkt teamgeest en bevordert een positieve samenwerking
Labradoriet: geeft zelfvertrouwen en reali­teitszin, heelt na ziekte, beschermt tegen invloe­den van buitenaf, aurahe­ler en -afsluiter, brengt verborgen talenten aan het licht, goed voor gevoelige mensen.
Lapis lazuli: geeft zelfvertrouwen, is een vriend­schapssteen, versterkt de liefde, helpt bij depressie, epilepsie, te hoge bloeddruk, eczeem, nervositeit en nagelbijten, sterkt de intuïtie, goed voor het haar.
Larimar:bij botontkalking, botbreuk en andere fysieke problemen met het beendergestel, Geeft innerlijke rust en bevordert het integreren van spiritualiteit in het dagelijks leven.
Maansteen: bevordert de zwanger­schap, harmoni­seert de hormoonhuishou­ding, helpt bij maagzuur en menstrua­tiestoornis­sen, bevordert tevredenheid, verzacht het gevoelsle­ven, goed voor de maag.
Magnesiet: bevordert een goede stofwisseling, stimuleert de vochtafdrij­ving, sterkt het zenuwgestel.
Magnetiet: helpt bij zenuw­pijn, aangezichts­pijn, gordelroos, hernia, ischias, tennis­arm, spit, breuk, nekpijn, onder­rugpijn, stijve knieën en uitstralingspijnen.
Malachiet: helpt bij artritis, artrose, gewrichtsontstekingen en menstrua­tiestoornis­sen, werkt vochtafdrijvend, sterkt het hart, heeft een gunstige uitwer­king op het gezichtsvermogen.
Manganocalciet:stimuleert  zelfacceptatie, verdrijft negatieve gedachten en bevrijdt het hart van oude pijn op een liefdevolle zachte manier.
Mosagaat: bij oorsuizin­gen, bevordert de vitaliteit, doorbreekt starheid, helpt bij darmkramp.
Nefriet: helpt bij alle nierziekten en bij nierstenen, sterkt de blaas, goed tegen bedplas­sen.
Obsidiaan: confronteert met de waarheid van het eigen ego, zet krach­ten van de geest om in bewuste daadkracht, voorkomt  oneerlijkheid. Sterke meditatiesteen. Niet geschikt voor onstabiele mensen en voor kinderen.
Olivijn: sterkt het hart, geeft inspiratie en welsprekendheid, beschermt tegen negatieve invloeden. Mag nooit met een andere steen worden gecombineerd.
Onyx: tegen ongevallen, doofheid en oorsuizing, bevordert de concentratie, maakt ernstig en sterkt de realiteitszin. Sterk aardende steen.
Oranje calciet: maakt zonnig en positief, geeft levensmoed en warmte, helpt bij gene­zing van lichaam, geest en gevoel, steunt bij eenzaamheid en verdriet, verdrijft depressieve gedach­ten, helpt emotionele wonden genezen.
Pietersiet  bij gevoelens van verwarring, bevrijd van negatieve invloeden, geeft zelfvertrouwen en daadkracht.
Pyriet: sterkt het zenuwgestel, verhoogt het weerstandsvermogen, goed voor de luchtwe­gen, sterkt het verstand.
Rhodochrosiet:kalmeert onrust en verwarring, helpt bij futloosheid en bij impotentie, geeft een goede energiedoorstroming.
Rhodoniet: tegen futloosheid, kalmeert overdreven reflexen.
Robijn: verdrijft melancho­lie, voorkomt miskramen, helpt bij vermoeidheid, geeft kracht en moed, bevor­dert wils­kracht, ver­sterkt het ego. Niet voor driftige of gejaagde mensen.
Rode calciet: bevordert het vertrouwen in het eigen gevoel, helpt tegen angst en onzeker­heid, sterkt de eigen basis, activeert de wilskracht.
Rookkwarts: bevordert de concentra­tie, maakt standvastig in het nemen van beslissingen.
Rozenkwarts: bevordert liefde en kunst, maakt creatief, helpt bij heim­wee, bevordert de geestelij­ke groei, ver­zacht het gevoelsleven, helpt bij verbittering. Een uitstekende steen voor kinderen.
Rutielkwarts: goed voor de luchtwe­gen en de longen, helpt bij een vastzittende hoest­, tegen bronchitis, bevordert daadkracht.
Saffier: versterkt de intuïtie, geeft gemoedsrust, goed voor de ogen, helpt bij glaucoom, bevor­dert trouw en oprechtheid. Sterk binden­de steen.
Smaragd: sterkt het geheugen, het verstand en het hart, helpt bij epilepsie, nare dromen en slapeloosheid, goed voor het gezichtsvermo­gen.
Sodaliet: kal­meert onrust, bevordert trouw, helpt bij te hoge bloeddruk, verdiept de intuïtie.
Sugiliet: bevordert het weerstandsvermogen.Helpt dwangneurosen en waanvoorstellingen los te laten, te ontspannen en in rust opnieuw te beginnen. Goede steen voor mensen die vluchten in verslavingspatronen. Versterkt zelfstandigheid.
Thuliet: goede steen bij faalangt. Helpt om datgene wat in het hart gevoeld wordt ook uit te durven voeren.Steen om angst los te laten en de eigen richting te bepalen.
Tijgerijzer: bij lichamelijke zwakte, versterkt de wil, bevordert daadkracht en geeft bescherming bij negativiteit in de leefomgeving.
Tijgeroog: ontkrampt, verwarmt, geeft zelfvertrouwen, bevordert verantwoordelijkheidsgevoel, helpt bij astma en verkoudheid, beschermt tegen jalouzie en negativiteit van anderen.
Toermalijn: bevordert zelfvertrouwen en concen­tratie, helpt bij duize­ligheid, vallen en struikelen en nervosi­teit, troost bij verdriet. Vriend­schapssteen. De groene toermalijn helpt bij de ziekte van Ménière. De zwarte neutrali­seert restspanning van apparaten en beeld­schermen.
Toermalijnkwarts: werkt hetzelfde als de toermalijn, maar doorbreekt bovendien vicieuze cirkels, ontlaadt emotionele spanningen en vermindert hyperventilatie.
Topaas: versterkt en verscherpt het verstand, helpt bij uitputting, hart- en vaatziek­ten en spataderen, stimuleert de bloedsomloop en de alvleesklier, sterkt de lever, is smaakopwekkend, versterkt de levenskracht.

Turkoois: versterkt de goede smaak, geeft geluk, maakt tevreden, bevor­dert daad­kracht, helpt bij opvliegers, beschermt tegen negatieve invloeden, goede beschermer op reis en in de auto, helpt bij de verwer­king van negatieve ervaringen, trekt het goede aan. Goede vriendschaps­steen.
Valkoog: helpt bij ademnood door verkeerde ademhaling, bevor­dert de wilskracht en het zelfver­trouwen, beschermt tegen negativiteit.
Versteend hout: geeft een goede verbinding met de aarde, brengt op rustige manier in aanraking met de eigen kern. Maakt bewust van de verbinding met de natuur. Voor mensen die zich teveel verliezen in uiterlijke en materiele zaken. Goede meditatiesteen.
Wagneriet: in een herstelperiode na ziekte en speciaal na een burn-out helpt deze steen om weer krachtiger te worden zonder het risico van grenzen overschrijden.
Zonnesteen: sterkt het hart, de rug, de ogen en de nieren, helpt bij somber­heid en zwaarmoe­digheid, geeft nieuwe levens­kracht.