Vraag en Antwoord

Hoe lang kunnen edelstenen gedragen worden?

Als we de edelstenen die gedragen worden goed verzorgen en op tijd ontladen, dan gaan ze over het algemeen vrij lang mee. Maar er zijn geen algemene regels voor. De wisselwerking die ontstaat tussen de drager en de steen kan kort en krachtig zijn, maar kan ook langer duren.
Het is van belang om altijd goed te letten op het uiterlijk van de edelsteen die gedragen wordt. Let op de intensiteit van de kleur. Als dit verandert, dan kan het zijn dat de edelsteen op den duur grijzig wordt wat bijvoorbeeld bij de amethist nogal eens voorkomt. In dat geval is het beter om de edelsteen dan te vervangen door een nieuwe.
Ook als er barstjes ontstaan in het binnenste van de edelsteen wordt het tijd voor een vervanger.
Regelmatig hoor ik dat de edelsteen die gedragen wordt ineens kapot springt. Dat kan gebeuren als er ernstige spanningen zijn en ook dan is het tijd voor een nieuwe edelsteen. Dat spreekt vanzelf.
De zachte stenen barsten niet snel, maar worden dof. Dat is niet zo erg maar als er kleine stukjes uit zo’n edelsteen gaan vallen, is dat een teken dat die niet meer goed z’n werk kan doen. Een nieuwe dus!
Waar laten we de uitgewerkte stenen?
De vuilnisbak is geen goede plaats om de edelstenen, nadat zij zo hun best hebben gedaan, in weg te gooien. Dat is erg ondankbaar.
Het meest voor de hand ligt om ze gewoon weer terug te stoppen in de grond, in de tuin of in het park bijvoorbeeld. Ze gaan weer terug naar waar ze vandaan kwamen.

Het opbergen in een afgesloten doosje mag natuurlijk ook, want ik kan me voorstellen dat de edelsteen veel gevoelswaarde zou kunnen hebben.
Hoe lang duurt het voordat een edelsteen gaat werken?
Ook daarvoor is geen algemene regel. Het hangt af van de gevoeligheid van de persoon die de edelsteen gaat dragen. Het gaat om de wisselwerking die er ontstaat, en ook van de storing die er is. Als iets lang de tijd heeft gehad om in het lichaam of de geest vast te zitten, dan duurt het ook langer om dat weer op te lossen. Geduld is dus een schone zaak.
Maar werkt een edelsteen na drie maanden gedragen te zijn nog helemaal niet, dan zal dat ook niet meer gebeuren. In mijn praktijk komen mensen iedere drie maanden terug om gecontroleerd te worden of de edelsteen die zij dragen nog wel bij hen past.

Welke bevestiging?

Als we edelstenen willen gaan dragen, zal er aan de edelsteen een bevestiging moeten zitten die het dragen aan een kettinkje of iets dergelijks mogelijk maakt.
Er zijn twee soorten bevestigingen: de ingeboorde edelstenen en de edelstenen waarop een kapje is gelijmd.
Helemaal ideaal is het natuurlijk geen van beide, maar er zit toch wel verschil in.
De ingeboorde edelsteen is een edelsteen waar een beschadiging in is aangebracht die ook weer heeft geleid tot een verstoring in de energie van de steen. Vooral de wat hardere edelstenen houden daar niet van. We zien dan ook dat er vaak barstjes in de ingeboorde edelstenen aanwezig zijn. Niet aan te raden dus.
Bij de wat zachtere edelsteensoorten, zoals de malachiet en de barnsteen, is het inboren minder erg, omdat daar niet zoveel geweld voor nodig is.
De gelijmde edelstenen hebben een afgedekte bovenkant, maar zijn tenminste nog heel en dat blijkt veel beter te zijn. Deze edelstenen behouden over het algemeen ook langer hun kracht. Het is onzin te beweren dat een ingeboorde steen steviger in bevestiging is dan een gelijmde steen.
Als een edelsteen goed bij iemand past, blijft die steen ook bij persoon. Bovendien is het zo dat, ook al zouden we het een edelsteen totaal onmogelijk maken om van ons af te gaan, we ons kunnen af vragen of dat eigenlijk wel zo goed is. Laat de edelsteen een kans hebben om te vertellen dat hij niet meer nodig is. Het zou goed zijn om daar na te leren luisteren.

Een ruw kristal of een getrommelde edelsteen?

Het is beslist een misverstand om te denken dat een ruw kristal beter werkt dan een getrommelde edelsteen. Net zo goed als het ongenuanceerd is om te zeggen dat de gefacetteerde edelstenen niet werken.
Elke edelsteen, in welke vorm dan ook, werkt en heeft zijn uitstraling. Er is geen sterkere of zwakkere, er is alleen een verschillende werking.
Ruwe kristallen werken grover, getrommelde edelstenen wat verfijnder en de gefacetteerde edelstenen hebben een extra dimensie door hun geslepen vorm.
Kies voor een edelsteen die hoort bij de eigen trilling. Dat kan getrommeld of gefacetteerd zijn.

Hoe gaan we de edelstenen dragen?

Het beste resultaat krijgen we altijd door het dragen op de blote huid, onder de kleren. Liefst zo dicht mogelijk bij de plek waar de edelsteen uitwerking moet hebben.
Als dat niet mogelijk is, dan kan de edelsteen het beste aan een kettinkje om de hals worden gedragen. Maar een koordje of lintje is ook uitstekend geschikt, of aan een veiligheidsspeld in de onderkleren of in een linnen, katoenen of zijden zakje genaaid.
Grote edelstenen kunnen soms over de kleren heen gedragen worden. Hun volume is groter en als de kleren gemaakt zijn van een natuurlijk materiaal dan straalt de edelsteen daar wel doorheen.
Er is een uitzondering bij deze mogelijkheden. Dat is bij de magnetiet. Een edelsteen waarbij het heel belangrijk is dat hij op de plaats gedragen wordt waar de pijn het sterkst gevoeld wordt. Plak hem met katoenen pleister (leukoplast) vast, dat geeft het beste resultaat.
Bevestigen met een veiligheidsspeld aan de kleding op de pijnplek is ook mogelijk.

De verzorging van edelstenen en mineralen

Als we goede resultaten willen hebben met de edelstenen en mineralen is het heel belangrijk goed voor ze te zorgen en zorgvuldig met ze om te gaan.
Als een edelsteen gedragen wordt, dan ontstaat er een wisselwerking tussen de drager en de edelsteen. Dat wil zeggen dat bij spanning de edelsteen die opneemt en op die manier er toe bijdraagt dat de drager zelf geen last van spanning meer heeft.
Maar de steen wil die spanning ook wel weer graag kwijt. Het is daarom een goede gewoonte om te zorgen dat die mogelijkheid ook wordt geboden.
Er zijn twee methoden.

1. Eenvoudige methode
Ontlaad de edelsteen ten minste eenmaal per maand door hem gewoon
in schoon water te zetten gedurende 24 uur. In een kopje of een schaaltje.
Altijd een steensoort in een kopje water, dus nooit meerdere stenen bij elkaar. Na die 24 uur is de steen dan weer een heleboel spanning kwijt, en kan weer omgedaan worden.
Als er erg veel belletjes rond de steen ontstaan in het water (spanning), ververs het water dan net zolang totdat die belletjes weg zijn.

2. Uitgebreide methode
Een wat uitgebreidere methode van ontladen is noodzakelijk bij bijvoorbeeld sieraden of edelstenen die van iemand anders zijn geweest, of bij ernstige spanningen.

Leg het sieraad of de edelsteen gedurende drie dagen in water, ververs dat water zo nu en dan als dat nodig is. Doe hem dan drie dagen in de aarde; gewoon potgrond in een schaaltje of kopje is voldoende. (Niet bij een plant doen, want die houdt ook niet van de spanning die ontladen moet worden.)
Als je de edelsteen dan uit de aarde haalt na de drie dagen, spoel hem dan af en haal hem even snel door een kaarsvlam (kan alleen niet bij barnsteen). Nu is het sieraad of de edelsteen goed ‘ontladen’, dus schoon en zuiver. De elementen water, aarde en vuur zijn gebruikt.
Na het ‘ontladen’ kunnen edelstenen ook heel goed krachtiger gemaakt worden door ze extra ‘op te laden’.

Extra aandacht geven.
Stenen die behoren bij de geest, dus heldere stenen mag je in de zon leggen.
Doe stenen die mangaan bevatten, zoals amethist en rozenkwarts, wel onder een doek, omdat ze anders verkleuren.
Stenen van het gevoel, dus de doorschijnende stenen, houden van de volle maan.
Stenen die bij ons lichaam horen, de dichte stenen, mogen eventueel wat langer in de aarde gelegd worden.

Het extra aandacht geven op een cluster gelijkgerichte mineralen is ook heel krachtig. Denk maar eens aan een amethisthanger die weer krachtiger wordt door hem (als hij goed schoon is) neer te leggen op een mooie zuivere amethistcluster. Een bergkristal op een bergkristalcluster, enz.

Methoden zoals gebruik van zeezout en appelazijn zijn af te raden, in na allerlei proefnemingen is gebleken dat edelstenen en vooral kristal daar niet van houden (wel eens een slokje appelazijn geproefd?). Deze middelen zijn op snelheid gericht en veel te agressief.
Aarde, water en vuur zijn elementen die behoren bij edelsteen mineralen. Dat is genoeg. En weet dat een edelsteen geen batterij is en “op”kan zijn.

Edelstenen voor kinderen

Het is aan te raden om bij het gebruik van edelstenen bij kinderen altijd rekening te houden met hun leeftijd en hun fase van ontwikkeling.
Kinderen kunnen in tegenstelling tot veel volwassenen vaak nog heel goed intuïtief een steen uitzoeken. In mijn praktijk zie ik dat vaak. Als er kinderen naar me toe komen, dan laat ik ze eerst altijd een poosje rustig rondkijken naar alle stenen die er te zien zijn.
Meestal hebben ze een duidelijke voorkeur voor een bepaalde steen, en dat zegt veel over hun behoefte.
Kinderen tot ongeveer 14 jaar (de puberteit) kiezen vaak een rozenkwarts uit. Ook de mooie goudkleurige pyriet is favoriet bij vele kinderen.
Als ze zoeken naar een edelsteen om te dragen, dan wordt dat meestal toch een zachte pastelkleurige steen, zoals inderdaad de rozenkwarts, de chalcedoon of de aventurijn. En dat fijn uitstekende stenen om te helpen ‘groeien’, zowel in lichamelijke als in geestelijke zin. Prima voor de kindersfeer.

Als er gekozen moet worden voor een mineraal om neer te leggen in de eigen kamer, dan wordt er toch meer gekeken naar de wat feller gekleurde stenen, zoals bijvoorbeeld chrysocolla, zwavel en pyriet. En ook dat kan heel goed bij kinderen passen. Het stimuleert hun creativiteit en versterkt hun gevoel voor nuancering.
Er zijn ook kinderen die last hebben van een of ander ongemak. Dan kan er net zoals bij volwassenen gekozen worden voor de edelsteen die daarbij past, maar er moet wel rekening gehouden worden met de grootte van de edelsteen. Een klein kind krijgt geen grote steen, omdat de kracht dan te sterk is.
Een baby die bijvoorbeeld bronchitis heeft kan best geholpen worden met een rutielkwarts, maar dan moet het een heel klein steentje zijn dat aan de binnenkant van het hemdje kan worden gespeld. Houd dat altijd goed in de gaten.

Ook is er een aantal edelstenen ongeschikt voor kinderen. Dat zijn vooral de donkere stenen, en ook robijn en granaat zijn over het algemeen veel te sterk, dus ongeschikt.
Hieronder zal ik enkele voorbeelden van toepassingen geven die speciaal voor kinderen gelden.
Onrustige kinderen hebben veel aan een aventurijn. Ze worden dan inderdaad veel rustiger en makkelijker in de omgang. Ook als de onrust tot gevolg heeft dat er slecht geslapen wordt, kan deze edelsteen uitstekend gebruikt worden.
Bovendien wordt de groei door een aventurijn bevorderd.

Paranormale kinderen zijn altijd heel gevoelige en ook vaak kwetsbare kinderen. Belangrijk is dat deze kinderen goed beschermd worden voor eventuele negatieve invloeden. Hun aura moet goed in balans blijven. Daarvoor is een kleine labradoriet heel geschikt. Hij houdt die kinderen ‘heel’, en ze kunnen dan gewoon als normaal kind meedoen met de anderen, zonder helemaal ‘leeggetrokken’ te worden. Hun conditie blijft zowel geestelijk als lichamelijk optimaal.
Angstige kinderen hebben steun aan de zachtblauwe chalcedoon. Deze steen wordt ook wel ‘moedersteen’ genoemd, en dat zegt eigenlijk al genoeg over zijn werking.
Verlegen kinderen zijn vaak ook kinderen die moeilijk contact kunnen maken met andere kinderen, waardoor ze nogal eens in een isolement terecht kunnen komen. Voor deze kinderen zijn er twee edelstenen heel geschikt. Dat zijn turkoois en de lapis lazuli, beide echte contactstenen. De keuze tussen deze twee soorten kan gerust door het kind zelf gemaakt worden.

Kinderen die gauw afgeleid zijn op school, de dromers, kunnen prima geholpen worden door een citrien te gaan dragen.
Verder zijn er uitstekende resultaten met:

Astma – rutielkwarts of barnsteen
Tandenkrijgen – barnsteen
Allergie – aquamarijn
Bedplassen – nefriet-toermalijnkwarts

en natuurlijk ook met alle andere toepassingsmogelijkheden van edelstenen.
Een bijzonder leuk idee is het, zoals ik ook schreef, om bij de geboorte van een baby nu eens niet aan te komen met een paar sokjes maar een prachtige rozenkwarts (eventueel met roze lint). Deze zal de baby, de peuter, de kleuter, enz., voor de hele kindertijd bijstaan en de kindersfeer zacht houden.

Edelstenen voor planten en dieren

Alle eigenschappen die stenen hebben en in het boek besproken worden, gelden niet alleen voor mensen, maar ook voor planten en dieren. Over het algemeen is het zelfs zo, dat dieren en planten sneller reageren op de werking van een edelsteen. Waarschijnlijk omdat ze natuurlijker zijn en niet gehinderd worden door een verstandelijke benadering die bij mensen vaak in de weg kan zitten.
Hieronder volgen enkele voorbeelden uit mijn praktijk.

Dieren

Agressief gedrag: komt vaak uit angst en onzekerheid voort, zoals bij dieren die onderdrukt zijn in hun jeugd. Ze voelen zich heel onveilig.
Bij ernstige emotionele verstoring eerst een toermalijnkwarts laten dragen.
Bij het zich onveilig voelen hoort de barnsteen. Voor tolerantie en vriendelijkheid wordt de chrysocolla of lapis lazuli met succes gebruikt.

Allergie: aquamarijn, en als het gepaard gaat met veel jeuk, dan kan de aventurijn daarbij gebruikt worden. Weet wel dat een allergie vaak voortkomt uit het zich niet goed kunnen uiten.
Geef het dier wat meer aandacht en tijd. Let erop dat het de kans krijgt om zich uit te leven op zijn manier.

Doofheid bij oudere dieren: mosagaat of bandagaat

Epilepsie: heel goede resultaten met de lapis lazuli. Ook hier geldt dat dieren die epilepsie hebben zich vaak onveilig in hun omgeving voelen. Zorg voor regelmaat en een eigen plek is dan heel belangrijk

Nierziekten : komen vaak bij oudere dieren voor, die kunnen leiden tot kleine plasjes in huis. Hierbij helpt de nefriet uitstekend.
Onrust: bij jonge dieren is de aventurijn heel goed. Bij oudere dieren de lapis lazuli.
Onvruchtbaarheid: de maansteen helpt.
Stijfheid: minder goed lopen en moeilijk opstaan komen veel bij oudere dieren en grote hondenrassen voor. Hierbij helpt de magnetiet.
Wagenziekte: toermalijnkwarts.

Ook de geestelijke gesteldheid van een dier kan uit evenwicht zijn. Zo komen depressies, heimwee en verdriet natuurlijk net zo goed bij dieren voor.
Ook hieraan kan uitstekend wat gedaan worden door het dier een bijpassende steen te geven. Kijk hiervoor bij de werking die ook voor mensen geldt.

Voorbeelden:

Verdriet en depressie: barnsteen of toermalijnkwarts.
Voor een voorspoedig herstel na ziekte of operatie is een bergkristal een goede steen om er voor te zorgen dat het dier weer spoedig zichzelf is.

Hoe te gebruiken

Het enige wat soms wat lastig kan zijn bij het toepassen van de edelsteen therapie bij dieren is het bevestigen van de steen. Dit kan door bijvoorbeeld een halsbandje van natuurlijk materiaal te maken en daar de steen in te naaien. Of door in de leren halsband aan de binnenkant de steen met een katoenen lapje vast te binden. Creativiteit is wel eens nodig om een goede bevestiging te vinden, maar waar een wil is, is een weg.
Ook de grootte van een steen kan soms moeilijk van te voren te bepalen zijn. Een groot dier, zoals een paard, heeft toch grotere stenen nodig dan bijvoorbeeld een kat of hond. In de regel houd ik dezelfde maatstaven aan die ik ook bij kinderen toepas. Ik begin heel rustig aan en voer het volume langzaam op als dat nodig mocht zijn. Een andere goede mogelijkheid door een steen in het water te leggen van bijvoorbeeld een drinkbak. / gaat de trilling van de steen toch over in het dier, zonder dat het een steen hoeft te dragen.

Planten

Planten reageren ook heel goed op stenen. Zo kan de groei bevorderd worden met een aventurijn, en een kwijnende plant kan veel steun hebben aan een bergkristal. De vruchtbaarheid van een vruchtboom kan beïnvloed worden door een maansteen.
Er kan gekozen worden om de steen bij de plant of boom in de grond stoppen of om de plant water te geven met het water waarin de steen zich bevindt. De steen moet dan wel permanent in het water liggen, zodat als het ware een aftreksel ontstaat waar weer nieuw water aan kan worden toegevoegd.

Het sieradenkistje

Heel vaak komen mensen naar mij toe met een kistje vol met sieraden. Meestal ligt alles kris kras door elkaar heen en is het een chaos. Het is als het ware een kistje vol ruzie. Alle energieën van de edelstenen gaan door elkaar heen en er blijven alleen nog maar zeer vermoeide edelstenen over. Ze verliezen hun glans, krijgen scheuren en barstjes en zijn zeker niet meer in staat om ons te helpen. En dat is natuurlijk erg jammer.
Hoe kunnen we hieraan iets doen?
Om te beginnen leggen we alles eens stuk voor stuk een beetje uit elkaar voor ons neer, en gaan dan elk sieraad en elke edelsteen eens afzonderlijk bekijken. Hoe zien ze er uit? Zijn ze nog mooi of zien ze er moe en dof uit? Bedenk daarbij of ze wel eens goed zijn schoongemaakt, van wie ze geweest zijn, of wie ze cadeau heeft gegeven. Sta daar eens even bij stil.
We pakken ze eens beet en voelen wat er gebeurt als we zo’n sieraad of edelsteen in onze handen hebben. Laat alles rustig doordringen en trek er conclusies uit.
Als we het nu echt goed willen gaan doen, zodat we de volgende keer, als we behoefte hebben aan versterking, uit onze eigen voorraad kunnen putten, dan gaan we eerst alles goed ‘ontladen’ volgens de uitgebreide methode. Alle edelstenen apart natuurlijk.
Als dat dan gebeurd is, worden alle sieraden en edelstenen apart van elkaar in doosjes of zakjes gedaan en weer opgeborgen. Ze liggen nu klaar voor gebruik.